Instellen CPAP bij Slaapapneu (2025)

Samenvatting

U heeft klachten met slapen. Dat kan worden veroorzaakt door een Slaapapneu Syndroom. Een slaapapneu is een pauze van de ademhaling van langer dan 10 seconden tijdens de slaap. Hierdoor daalt het zuurstofgehalte in uw bloed. Dit verstoort uw slaap waardoor u overdag niet uitgerust bent en allerlei klachten kunt krijgen. In deze folder leest u wat een slaapapneu is. U leest welke vormen van slaapapneu er zijn en hoe deze doormiddel van een CPAP- therapie behandeld kan worden. Met deze behandeling wil het behandelteam uw klachten van vermoeidheid overdag en ademstilstanden tijdens het slapen zoveel mogelijk wegnemen.

Inleiding

U bent door uw huisarts doorverwezen naar het Martini Slaapcentrum omdat u klachten heeft met slapen. Deze klachten kunnen ontstaan door een Slaapapneu Syndroom. In deze folder leest u wat het Slaapapneu Syndroom is en hoe de behandeling van een CPAP-therapie werkt. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Slaapapneu Syndroom

Het woord apneu betekent ‘zonder lucht’. Een slaapapneu is een pauze van de ademhaling van langer dan 10 seconden tijdens de slaap. Hierdoor daalt het zuurstofgehalte in uw bloed. Bij een apneu reageren de hersenen met een signaal, waardoor u minder diep gaat slapen of wakker wordt. Hierdoor ademt u weer normaal door.

Een slaapapneu komt veel voor bij mensen met vernauwingen in de neus of de keelholte. Denk daarbij aan grote amandelen, een grote tong, een lang, slap, zacht gehemelte en huig. Verder komt het Slaapapneu Syndroom ook vaker voor bij mensen met hartfalen en bij neurologische aandoeningen. Bij ernstige klachten moet u daarvoor behandeld worden.

Er is sprake van Slaapapneu Syndroom wanneer iemand:

  • ’s Nachts meer dan vijf keer per uur een ademstilstand heeft.
  • Overdag zeer slaperig of zeer vermoeid is.
  • Er geen andere reden is voor de ernstige slaperigheid of vermoeidheid overdag, zoals slaaptekort of slapeloosheid.

Verschillende soorten Slaapapneu Syndroom

Er zijn verschillende categorieën van het Slaapapneu Syndroom.

Obstructief Slaapapneu Syndroom

Tijdens de slaap verslappen alle lichaamsspieren en dus ook de spieren van de keel en het zachte gedeelte van het gehemelte. Bij sommige snurkende mensen is de keelholte heel nauw. Daardoor worden het zachte gehemelte, de huig, keelwand of het begin van de tong tijdens de slaap af en toe tegen elkaar aan gezogen. Zo wordt de luchtweg afgesloten (een obstructie) en volgt er een ademstilstand.

Centraal Slaapapneu Syndroom

Bij een centraal slaapapneu syndroom geven de hersenen tijdens de slaap geen prikkel af om te ademen. Hierdoor stopt de ademhaling tijdelijk.

Gemengd Slaapapneu Syndroom

Deze vorm van slaapapneu syndroom is een combinatie van een obstructief en centraal slaapapneu.

Gevolgen van een Slaapapneu Syndroom

Uw hersenen geven een signaal dat ervoor zorgt dat de ademhaling na een slaapapneu weer op gang komt. Door dit hersensignaal slapen mensen met een Slaapapneu Syndroom ’s nachts niet diep genoeg. Hierdoor voelt u zich overdag erg moe. Het kan zo erg zijn dat u zomaar in slaap valt.

Ook kunt u last hebben van een slechte concentratie en vergeetachtigheid. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden, bijvoorbeeld in het verkeer. Door de hersensignalen heeft u ’s nachts ook een veranderende bloeddruk. Dat is erg zwaar voor uw hart- en bloedvaten. Zo kan een hoge bloeddruk ontstaan.

Doordat de slaap vaak wordt verstoord, krijgt iemand met een Slaapapneu Syndroom overdag vaak klachten:

  • Overmatige slaperigheid overdag (hypersomnie).
  • Minder seksuele prestaties.

Andere veel voorkomende klachten zijn:

  • Heftig snurken.
  • Onrustige nachten.
  • Veel zweten in de nacht.
  • Wakker worden met het gevoel dat u stikt.
  • Hoofdpijn in de ochtend.
  • Een droge mond in de ochtend.
  • Hart-­ en vaatziekten (alleen in ernstige gevallen).

Onderzoek

U heeft een consult gehad bij de specialist. Na dit consult is een slaaponderzoek ingezet, daaruit is gebleken dat u een Slaapapneu Syndroom heeft. In het Slaapcentrum heeft een behandelteam verder onderzoek naar de oorzaak van uw slaapproblemen gedaan. Er zijn verschillende behandelmethodes en in uw geval is er gekozen voor de CPAP- therapie.

Behandeling met CPAP (Continuous Positive Airway Pressure)

De CPAP is een soort luchtpomp. De pomp haalt extra lucht uit de slaapkamer en blaast deze via een slang en een masker in uw neus (en mond). Door de verhoogde luchtdruk blijven uw luchtwegen open en worden apneus zo veel mogelijk voorkomen.

Tijdens een bezoek op de poli van het Slaapcentrum wordt er samen met de specialistische verpleegkundige gekeken naar welk apparaat en masker het meest geschikt is voor u. De verpleegkundige geeft uitleg over het gebruik en onderhoud van het apparaat. De uitleg en het aanpassen van het masker neemt ca. 60 minuten in beslag. U krijgt de CPAP mee naar huis en kunt er diezelfde avond nog mee slapen.

Als u naar huis gaat, krijgt u een paar formulieren mee:

● Een afspraak voor een eindevaluatie.

● Een medische verklaring voor als u de CPAP apparatuur meeneemt op reis (de reisbrief).

● Schoonmaakinstructies van de apparatuur.

● Gegevens over de firma die de apparatuur levert.

Verdere begeleiding na instellen van de CPAP

Ongeveer een week na het instellen belt de verpleegkundige van het Slaapcentrum u op. Heeft u vragen, dan kunt u die stellen. Als u al eerder vragen of problemen heeft, dan kunt u altijd contact opnemen met het Slaapcentrum. Op werkdagen (behalve op woensdag) is er een telefonisch spreekuur van 09:30 tot 12:00 uur tel. 050-5246414.

Vergoeding

In de meeste gevallen vergoedt de ziektekostenverzekeraar de behandeling.

Instellen CPAP bij Slaapapneu (2025)

References

Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Mrs. Angelic Larkin

Last Updated:

Views: 5704

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mrs. Angelic Larkin

Birthday: 1992-06-28

Address: Apt. 413 8275 Mueller Overpass, South Magnolia, IA 99527-6023

Phone: +6824704719725

Job: District Real-Estate Facilitator

Hobby: Letterboxing, Vacation, Poi, Homebrewing, Mountain biking, Slacklining, Cabaret

Introduction: My name is Mrs. Angelic Larkin, I am a cute, charming, funny, determined, inexpensive, joyous, cheerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.